SKOTSKO - Skotské máslové sušenky
Tradiční recept, který je datován už ve 12. Století, avšak
od té doby se tento recept ještě vyvíjel. Sušenky byly drahým luxusem, který si
mohli lidé dopřát na svatbách, o Vánocích a na nový rok. Přesto je tento recept
velmi jednoduchý a sušenky mají svou typickou a nezapomenutelnou chuť..=)
Těsto asi na 30 sušenek:
- 250g másla
- 100g cukru krupice
- 250g hladké mouky
- špetka soli
- 125g rýžové nebo kukuřičné mouky
* Záleží jen na Vás, jakou mouku použijete, nemění chuť, ale
s rýžovou moukou jsou sušenky křupavější, za to s kukuřičnou moukou
se více rozpouští v ústech. Rozdíl není tak obrovský, takže rozhodnutí je
pouze na Vás..=)
Postup:
Vyšleháme máslo s cukrem, prosejeme obě mouky a
postupně přisypáváme. Kdo bude chtít může se mazlit s těstem ručně jako já..=)
Aby se pak s těstem lépe pracovalo, stačí jej dát na 30 minut do lednice. Potom
těsto vyválíme na pomoučeném vále zhruba na 5-6mm vysoké těsto a vykrájíme vykrajovátky
(tvar záleží pouze na Vás, já si vybrala klasická kolečka). Pečeme v předehřáté
troubě na 170°C přibližně 15 – 20 minut. Po vytažení z trouby můžete lehce
poprášit cukrem. Sušenky nechte vychládnout než je sundáte z plechu, aby
se nezničily.
* Sušenky mohou mít spoustu jiných tvarů. Dělají se i jako obdélníčky nebo trojúhelníky.
Žádné komentáře:
Okomentovat