sobota 1. listopadu 2014

SKOTSKO: Skotské máslové sušenky

SKOTSKO - Skotské máslové sušenky






Tradiční recept, který je datován už ve 12. Století, avšak od té doby se tento recept ještě vyvíjel. Sušenky byly drahým luxusem, který si mohli lidé dopřát na svatbách, o Vánocích a na nový rok. Přesto je tento recept velmi jednoduchý a sušenky mají svou typickou a nezapomenutelnou chuť..=)


Těsto asi na 30 sušenek:

- 250g másla

- 100g cukru krupice

- 250g hladké mouky

- špetka soli

- 125g rýžové nebo kukuřičné mouky

* Záleží jen na Vás, jakou mouku použijete, nemění chuť, ale s rýžovou moukou jsou sušenky křupavější, za to s kukuřičnou moukou se více rozpouští v ústech. Rozdíl není tak obrovský, takže rozhodnutí je pouze na Vás..=)


Postup:

Vyšleháme máslo s cukrem, prosejeme obě mouky a postupně přisypáváme. Kdo bude chtít může se mazlit s těstem ručně jako já..=) Aby se pak s těstem lépe pracovalo, stačí jej dát na 30 minut do lednice. Potom těsto vyválíme na pomoučeném vále zhruba na 5-6mm vysoké těsto a vykrájíme vykrajovátky (tvar záleží pouze na Vás, já si vybrala klasická kolečka). Pečeme v předehřáté troubě na 170°C přibližně 15 – 20 minut. Po vytažení z trouby můžete lehce poprášit cukrem. Sušenky nechte vychládnout než je sundáte z plechu, aby se nezničily. 

 * Sušenky mohou mít spoustu jiných tvarů. Dělají se i jako obdélníčky nebo trojúhelníky.

Žádné komentáře:

Okomentovat